Gündem

Günlük strateji

Bugün Ne Bekliyoruz? 

Asya piyasaları yeni yılın ikinci işlem gününde karışık bir seyir izlemektedir. Japonya hisse endekslerinde kazançlar %2’ye yakın, Hong Kong’da işlem gören Çin teknoloji şirketlerinin hisselerindeki satıştan olumsuz etkilenen Hang Seng Endeksi, yataya yakın alıcılı seyretmektedir. Çin anakara hisselerinde sınırlı kayıplar mevcut. Çinli regülatörlerin, 15 Şubat’tan itibaren bir milyonun üzerinde kullancıya sahip internet platformlarının yurt dışı borsalarda işlem görebilmek için güvenlik incelemesine tabi olacakları yönündeki kararının söz konusu satışta etkili olduğunu görmekteyiz. Bu sabah Çin’de açıklanan Caixin/Markit PMI verisi 49,9 puandan Aralık’ta 50,9 puana yükselerek Haziran’dan beri en yüksek değeri aldı. Geçen hafta yayınlanan resmi imalat PMI da 50,1 puandan 50,3 puana yükselerek sektörde faaliyetlerin hızlandığını göstermişti. Bugün veri takviminde ABD’de ISM imalat PMI öne çıkıyor; önceki ay 61,1 puan ile sektörde güçlü büyümeyi işaret eden veride Aralık beklentisi 60,4 puan seviyesinde bulunuyor. Ayrıca, ABD’de JOLTS Açık İş Sayısı takip edilecek. ABD’de Ekim’de işe alımlar istikrarını korurken 11 milyon civarında gerçekleşen veri istihdam piyasasında sıkılığın devam ettiğini işaret etmişti. Yurt içinde Aralık ayı öncü dış ticaret dengesi izlenecek. ABD’de S&P500 ve Dow Jones endekslerinin 2022’nin ilk işlem gününü rekor seviyelerde kapatmalarının ardından vadeli kontratlar pozitif algının devam ettiğini göstermektedir. Borsa İstanbul tarafında BIST100 Endeksi’nin güne yükselişle başlamasını beklemekteyiz. Döviz kurları tarafında yüksek volatilitenin etkisini korumasından dolayı temkinli pozisyonlanma gerektiğini düşünmekteyiz. Teknik olarak endeksin 22 günlük AO (1.942) üzerine yerleşmesi durumunda güçlenme devam edebilir.

Piyasalarda Dün Ne Oldu?

Küresel piyasalarda dün Avrupa endeksleri %0,49- 1,40 aralığında değişen oranlarda yukarı yönlü hareket kaydederek pozitif bir görünüm ile yeni yıla başladı. DAX Endeksi %0,86 artarken FTSE 100 Endeksi resmi tatil nedeniyle işlem görmedi. EUR/USD paritesi %0,71 düşüş ile 1,13’ün hemen altında işlem gördü. Dolar Endeksi (DXY) ise yeniden 96 puanın üzerine yükseldi. Euro Bölgesi’nde Aralık ayında imalat PMI verisi Kasım’daki 58,4’ten 58’e gerileyerek Şubat 2021’den beri en düşük seviyeye indi. ABD tarafında pay endeksleri, Nasdaq Bileşik Endeksinin %1,20’lik artışı öncülüğünde pozitif görünüm sergiledi. ABD 10 yıllık tahvil faizi, 12,8 baz puanlık artış ile %1,64’e yükseldi ve böylece yaklaşık son bir ayın en yüksek kapanışını yaptı. Bu durumun emtia grubu üzerinde yarattığı baskıdan dolayı ons altın, %1,52 oranında değer kaybına uğradı. Ancak ons altının 1.800 USD’nin üzerinde kalmayı başardığı görüldü. Brent Petrol ise yeni yılda varil başına 78,8 USD seviyesinde işlem gördü. ABD’de Aralık’ta imalat sanayi PMI verisi 57,7 ile imalat sektörünün düşük üretim ve yeni sipariş artışı nedeniyle 2021’deki en yavaş iyileşmeyi gösterdiği kaydedildi.

BİST100 Endeksi dün günü %3,71 artış ile 1.926,66 puandan tamamladı ve böylece 2022 yılının ilk işlem gününde pozitif görünüm ortaya koydu. Gün ortasından sonra gelen satış hareketi ile USD/TRY ve EUR/TRY kurları sırasıyla %1,50-%2,22 düşüş yaşadı. Hem ons altın hem de kur tarafında görülen geri çekilmeden kaynaklı olarak gram altın 757 TL’de işlem gördü. Yurt içinde piyasaların odağında yer alan tüketici enflasyonu, yıllık bazda %36,08 ile Eylül 2002’den bu yana en yüksek seviyeye çıktı. Üretici enflasyonu da %79,89 ile Şubat 2002’den bu yana en yüksek seviyeyi gördü. Aylık bazda TÜFE %13,58 olurken ÜFE de %19,08 arttı. İSO’nun açıkladığı verilere göre İmalat PMI, Aralık ayında 52’den 52,1’e yükseldi. Endeks böylelikle 7 aydır büyümeye işaret ediyor.

Kaynak Piramit Menkul
Hibya Haber Ajansı

Berkan Yıldırım

1992 doğumlu. Eskişehir Üniversitesi Radyo Televizyon ve Sinema bölümü 3. sınıf öğrencisi. 2 yıldır çeşitli dergilerde editörlük görevi yapmaktadır. En büyük hayali ulusal bir gazetede editörlük görevine devam etmek.
Başa dön tuşu