Gündem

Türkiye Ulusal Risk Kalkanı toplantısı yapıldı

İZMİR (İGFA) – İlki geçen hafta Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında İstanbul’da yapılan Türkiye Ulusal Risk Kalkanı toplantısının ikincisine Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum başkanlık yaptı. Toplantıda Kahramanmaraş depremleri sonrasında durumun çevre, şehircilik ve iklim değişikliği perspektifinden izlenmesi ve yönetimi ile şehirlerin yeniden inşası sürecinde uygulanacak politikaların belirlenmesi konularına değinildi. Toplantıya, alanında uzman bilim insanları ile ilgili kurumların teknik ekiplerinin yanı sıra yabancı ülkelerden uzmanlar da katıldı.

“Depreme dirençli şehirler oluşturulacak”

Toplantıya katılan Rektör Prof. Dr. Necdet Budak, “Türkiye’de şehirlerin başta deprem olmak üzere sel ve kuraklık gibi afetlere daha hazırlıklı hale getirilmesi için oluşturulan Türkiye Ulusal Risk Kalkanı Modeli’nin ilk toplantısı hepimizin bildiği gibi geçen hafta yapılmıştı. Türkiye Ulusal Risk Kalkanı Modeli, ülkemizde şehirlerin afetlere daha hazırlıklı ve dirençli hale getirilmesi için oluşturuldu. Çalışmalar kapsamında uzmanlar, bilim insanları ve akademisyenlerin katılımıyla kurullar oluşturuldu. Bu kurullar, Kahramanmaraş merkezli ardışık depremler sonrasında ortaya çıkan durumun yönetimi, yeniden inşa sürecinde uygulanacak politikalar ile dirençli şehirlerin oluşturulması, Türkiye’de afet risk yönetimine ilişkin çalışmaları yürütecek. Deprem dışında yangın, sel, heyelan, iklim kriziyle mücadele politikalarının belirlenmesinde de aktif rol oynayacak kurullarda farklı disiplinlerden ve alanlardan yetkin isimler yer alıyor. Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın himayelerinde ilk toplantısına İstanbul’da katıldığımız ‘Türkiye Ulusal Risk Kalkanı’ toplantısının ikincisini Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum’un başkanlığında Gaziantep’te gerçekleştirdik. Türkiye Ulusal Risk Kalkanı Modeli içerisinde, Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan ve Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum’un tensipleriyle Kentsel ve Kırsal Altyapı Kurulu Üyesi olarak yer aldık. Yaşadığımız büyük felaketin izlerinin bir an evvel silinmesi ve ülkemizin afetlere daha dirençli hale gelebilmesi için bilimin ışığında var gücümüzle çalışacağız” dedi.

“Yeşil dönüşüm çalışmaları yapılacak”

Kentsel ve Kırsal Altyapı Kurulu’nun gerçekleştireceği çalışmaları anlatan Rektör Prof. Dr. Budak, “Yeni şehircilik çalışmaları kapsamında kentsel altyapı ve mega yapılar olmak üzere deprem bölgesinin tüm altyapı dirençli şehir konseptine uygun olarak tasarlanmasını ve bu yönde politikaların geliştirilmesini amaçlıyoruz. Bölgeyi depremsellik ve risk faktörleri bakımından değerlendirerek iklim dostu yeşil dönüşüm çalışmalarını altyapı çalışmalarına entegre edeceğiz. Deprem bölgesinin tekrar kalkınması amacıyla alınan tüm kararların ülkemize hayırlı olmasını diliyorum. El birliği ile hep beraber yaralarımızı saracağız” dedi.

Berkan Yıldırım

1992 doğumlu. Eskişehir Üniversitesi Radyo Televizyon ve Sinema bölümü 3. sınıf öğrencisi. 2 yıldır çeşitli dergilerde editörlük görevi yapmaktadır. En büyük hayali ulusal bir gazetede editörlük görevine devam etmek.
Başa dön tuşu