Sağlık Gündem

Yapay tatlandırıcılar kısa vadede faydalı olsa da uzun vadede bağımlılık yapabiliyor

Yapay tatlandırıcıların kısa vadeli kullanımının sağlığı olumsuz etkilemediğini ifade eden Medipol Üniversitesi Pendik Hastanesi’nden Diyetisyen Gizem Gençyürek, “Fazla miktarda şeker tüketen bireylerde yapay tatlandırıcılı besin kullanımının kalori kısıtlanmasında avantaj olabileceği düşünülüyor. FDA (Food and Drug Administration) tarafından yapılan büyük ölçekli araştırmalar sonucunda, insanlarda orta düzeyde kullanımının herhangi bir kanserle ilişkisi olmadığı kanıtlandı” diye belirtti.

 Çok tercih edilen 5 yapay tatlandırıcı

Aspartam’ın çay şekerinden yaklaşık 200 kat daha tatlı olduğunu söyleyen Gençyürek, ‘Kullanımı genel olarak güvenli sayılmakla birlikte bunun tek istisnası doğuştan fenilketonuri (PKU) hastalarıdır. Temel olarak aspartik asit ve fenil alanin adını verdiğimiz 2 protein yapının birleşmesi ile oluştuğu için fenilketonürili hastaların kullanımı için uygun değildir. Sukraloz ise, şekerden 600 kat daha tatlı ve ısıya dayanıklıdır. Tadı şekere en yakın tatlandırıcı olarak biliniyor.’ bilgilerini verdi.

Asesülfam-K’nın, gazlı ve gazsız içeceklerde kullanıldığını hatırlatan Gençyürek, “Bunun dışında meyve suyu konsantreleri, süt ürünleri, dondurmalar, tatlılar, marmelatlar, jöleler, reçeller, fırınlanmış ürünler, sakızlar, diş macunu ve ağız spreyleri üretiminde de kullanılıyor. Çay şekerine göre oranla 150 ila 200 kat daha tatlıdır. Çok yüksek konsantrasyonlarda kullanıldığında acı, metalik bir tat verir. Sakkarin ise sofra şekerinden 300 kat daha tatlıdır. Vücut parçalayamadığı için, enerji sağlamaz ve idrarla atılır” diye konuştu.

 Stevia içeren ürünler daha güvenli

Stevia’nın steviol glikozitleri, stevia yapraklarından vanilya, nane ve tarçın gibi diğer doğal ürünlerle benzer işlemlerden geçirilerek elde edildiğini aktaran Gençyürek, sözlerini şöyle sonlandırdı:

‘Stevia, şekerden 200 ila 300 kat daha tatlıdır. FAO/WHO Gıda Katkı Maddeleri Ortak Uzman Komitesi (JECFA) mevcut tüm bilimsel veriler üzerinde kapsamlı bir inceleme yürütmüş ve stevialı tatlandırıcıların yiyecek ve içeceklerde kullanımının güvenli olduğu sonucuna varıldı. Sonuç olarak, ister doğal içerikli ister yapay içerikli olsun tüm tatlandırıcılar diyabet ve kilo kontrolü durumlarında güvenli kullanım ile avantaj sağlarken; uzun süre ve kontrolsüz kullanımı maalesef metabolik bozukluklara neden olabiliyor.’

Hibya Haber Ajansı

Berkan Yıldırım

1992 doğumlu. Eskişehir Üniversitesi Radyo Televizyon ve Sinema bölümü 3. sınıf öğrencisi. 2 yıldır çeşitli dergilerde editörlük görevi yapmaktadır. En büyük hayali ulusal bir gazetede editörlük görevine devam etmek.
Başa dön tuşu